Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обяви мерки за

...
Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обяви мерки за
Коментари Харесай

Агенцията по пътна безопасност обяви три годишен план, с който да намали жертвите по пътя

Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП) обяви ограничения за сигурност по пътищата в тригодишен проект. В прессъобщение на организацията се показва, че проектът за периода 2024-2026 година е в развой на утвърждение.
В него са заложени ограничения за осъществяване на Националната тактика за сигурност на придвижване по пътищата на България. В документа са написани дилемите, които институциите би трябвало да изпълнят през идващите три години за повишение равнището на сигурност на придвижването по пътищата. В създаването на проекта са взели участие всички заинтригувани институции на централно и регионално равнище, както и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Планът за деяние може да бъде видян на уеб страницата на ДАБДП.  
Той планува повече целеви средства за пътна сигурност, които да бъдат вложени в обезопасяване на пътища, възстановяване положението на пътните настилки, пътните знаци и маркировката, слагане на мантинели, отводняване, привеждане в сходство на пешеходните пътеки.
Една от ограниченията, ориентирана към младите водачи, е до 2026 година да бъдат изградени полигони за образование и придобиване на практика умения в следена среда за реакция при разнообразни обстановки на пътя. Предвидено е и въвеждане на цифров двустранен констативен протокол за пътно транспортни катастрофи, както и предизвестие на популацията при настъпило ПТП и зародила усложнена пътнотранспортна конюнктура посредством системата BG Alert.
До 28 септември членовете на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването могат да дадат мненията и предложенията си по заложените ограничения. В началото на октомври следва документът да бъде признат от комисията и импортиран за утвърждение в Министерския съвет.
На 17 септември в София родители и близки на починали в пътнотранспортни катастрофи излязоха на следващ митинг, настоявайки за по-строг надзор на пътя. Протестиращите се събраха пред постройките на Министерския съвет и някогашния Партиен дом, където в тази пленарна сесия заседава Народното събрание, настоявайки за незабавни ограничения, в това число законодателни, с които да бъдат фрапантно понижен броят на случаите със починали и потърпевши. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР